Pages

Petua


Perihal Ayam

ok..PEtua kali  ini untuk ibu2 atau anak dara di dapur..KAlo hari ni nak masak..n then masalah pulak dengan ayam yang hanyir,nak lembutkan isi ayam dan sebagainya..nah..ini petua untuk korang..selamat mencuba..


>;Hilangkan Hanyir Hati Ayam

Bersihkan hati ayam dengan tepung gandum. 
Setelah dibersihkan dengan air, gaulkan pula dengan gula pasir.
Perapkan selama 10 minit untuk Melembutkan Ayam.

kalo nak buat ayam percik pon kena
 hilangkan hanyir taw,,baru lah sodap nak memercik..

1. Tumbuk setengah sudu kecil lada hitam dan sedikit halia. Rebus bahan ini bersama ayam sehingga lembut. Setelah ayam dicuci bersih, gaulkan dengan tepung beras. Kemudian goreng ayam ini.

2. Daun nangka boleh melembutkan daging ayam yang liat. Ketika memasak ayam, masukkan beberapa helai daun nangka kedalamnya.

3. Kalo korang masak ayam kampung, masukkan beberapa potong tempe. Ayam akan cepat empuk.

4. kalau bahagian merebus..bole jugak  masukkan daun betik ketika merebus ayam itu.

5. Ha,ataupun,masukkan beberapa keping tempurung kelapa tua ketika merebus ayam.

..So,hanyir akan hilang..isi ayam pon sodap..

No comments:

Post a Comment